Veelgestelde vragen
Staat u vraag er niet tussen? Bel dan naar het informatienummer voor vragen over corona: 0800 14 689 of kijk voor meer informatie over het coronavirus in België op de website van FOD Volksgezondheid.
Om het juiste lichaamsdeel te selecteren schuift u het bolletje aan de onderkant van het poppetje van links naar rechts. Vervolgens klikt u op de knop bevestig keuze.
In eerdere versies van de app selecteerde u de lichaamsdelen door erop te klikken, omdat dit op sommige toestellen niet goed werkte hebben we dit aangepast.
Lees verderVoor zorgmedewerkers gelden andere regels. Het zorgpersoneel in Nederland is essentieel bij de bestrijding van het coronavirus (COVID-19) en bij de behandeling van patiënten. Dit is een belangrijke taak die niet weg kan vallen. Blijf pas thuis als u klachten hebt zoals neusverkoudheid of hoesten en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. Ga niet op reis naar het buitenland. Klik hier voor meer informatie
Lees verderIedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij/zij COVID-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen en ga zeker niet op bezoek als je klachten zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten hebt.
Lees verderVermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen. Ga niet naar evenementen en overweeg of je echt naar een feestje of bijeenkomst moet gaan. Houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf zeker uit de buurt van mensen die ziek zijn. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:
Uit de gegevens die nu bekend zijn lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van COVID-19. Zij kunnen zodoende prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben die passen bij COVID-19, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest.
Mensen met verhoging of verkoudheidsklachten moeten thuis blijven. Je moet dan ook je sociale contacten beperken Een dag nadat de klachten voorbij zijn, ben je niet meer besmettelijk.
Neem telefonisch contact op met de huisarts als je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt.
Als een persoon positief getest is en dus besmet is, blijft de patiënt in isolatie. De GGD doet dan zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.
Neusverkoudheid (veel niezen), loopneus, niezen, keelpijn en lichte hoest en verhoging tot 38,0 graden Celsius. Dit zijn milde klachten.
Lees verderCoronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is.
Lees verderNee. Voor zover bekend heeft de infectie met het virus hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn en is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.
Als Moet ik naar de dokter? vinden we het belangrijk dat wij zorgvuldig omgaan met uw gegevens, hoe we dat doen kunt u hier lezen.
Lees verder