De vogelgriep wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus. Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze ziekte vooral bij (water) gevogelte en pluimvee voor. In enkele gevallen wordt de vogelgriep ook overgedragen op mensen. Dit is alleen mogelijk bij veelvuldig en direct contact tussen de mens en het pluimvee of de (water) gevogelte. Verder kent de vogelgriep verschillende varianten. Wij beperken ons hier alleen tot de influenza A (H5N8) variant. Deze is het vaakst ontdekt bij pluimveebedrijven in Nederland.
Welke klachten deze variant geeft, is nog onvoldoende bekend, omdat er nog bijna niemand besmet is geraakt met dit virus. Wel zijn er een aantal basisverschijnselen bekend, die lijken op die van de gewone griep. Dit zijn klachten, zoals:
- Hoesten.
- Koorts.
- Hoofdpijn.
- Spierklachten.
- Oogklachten. Bijvoorbeeld een oogontsteking, dit komt soms voor.
- Diarree.
- Benauwdheid.
De vogelgriep verloopt bij de meeste mensen mild. Andere varianten, die veelal in Azië voorkomen, zorgen voor ernstigere klachten.
Het is vooral belangrijk dat u alert bent op verschijnselen als u veelvuldig of voor een langere tijd met pluimvee en (water) gevogelte heeft gewerkt. Als u besmet bent geraakt, dient u meteen de GGD in te lichten of uw huisarts te bellen. Vermijd in de tussentijd contact met andere mensen buiten uw gezin. Zorg dat iedereen binnen blijft en volg de adviezen van de GGD of uw huisarts op.
U moet in eerste instantie niet naar uw huisarts gaan. Neem contact op met uw huisarts als u, binnen 14 dagen na aanraking met gevogelte of pluimvee, bovenstaande klachten krijgt.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start